• Bu sitede yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
  • Pzt - Cmt: 10:00 - 18:00

39. Hafta

Gebelikte 39. Hafta

Anne:
Doğum sonrası eve dönüş hazırlıklarının gözden geçirilmesi uygundur.Evin yeni bebeğe hazırlanması , doğum sonrası ziyarete gelecek yakınlara yapılacak olan ikramlar, bebek çikolatası bunların önde gelenleridir
Bu haftada en sık görülen bulgular mide yanması ve kabızlıktır.Bol sıvı alımı ve lifli gıdalar kabızlık problemini çözmeye yardımcı olur.Mide yanmasını önlemenin en kolay yolu az ve sık yemek yemektir.Yatmadan önce yemek yenmemesi ve öğünlerin küçük porsiyonlardan oluşturulması da yardımcıdır. Gece yatarken başın yüksekte tutulması durumunda daha az mide yanması olacaktır.
Gebeliğin bu haftasında anneler kendilerini çok iri,şişman ve rahatsız hissetmektedirler. Mümkünse bütün gün evde oturmayıp dışarıya çıkmaları onları psikolojik olarak rahatlatacaktır. Ailesinin ve yakın çevresinin de desteği çok önemlidir.

Bebek:
Bebeğin ağırlığı  3200-3250 gr ve boyu 50 cm ‘dir.
Hareket alanı gittikçe daralmaktadır.
Yağ depolanma maksimumdadır. Doğumdan hemen sonraki ilk hafta ısı düzenlenmesi için bu depolanan yağlar büyük önem kazanmaktadır.
Lanugoların çoğu döküldü.
Eğer bebek erkekse testisler torbaya inmiştir.
Bebek doğum pozisyonunu alıp ağrıların başlamasını beklemektedir.

İki kişilik beslenme :
Emzirmek, annenin metabolizmasına günlük 500 kalorilik ekstra bir gereksinim yükleyecektir. Dengeli beslenen; sebze- meyveyi, süt ve süt ürünlerini, proteinden zengin gıdaları ve tahıl grubunu yeterince tüketen bir anne hem kendisinin hem de bebeğinin ihtiyacını karşılayacaktır.
Emziren annenin günlük beslenmesinde en az 3 porsiyon süt veya süt ürünü, 5 porsiyon taze sebze- meyve, 3-4 porsiyon et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller bulunmalıdır. Eğer anne yeterli ve dengeli beslenmiyorsa, hem bebeği gereğince besleyemeyecek, hem de kendi sağlığı uzun dönemde olumsuz etkilenecektir. 
Sağlıklı ve bol miktarda süt vermek için bir diğer önemli konu da  sıvı alımıdır. Anne ihtiyaç hissettikçe, özellikle emzirme sırasında yeterince su, önerilen bitki çayları, meyve suyu, ayran, komposto gibi sıvılar tüketmelidir. Annelerin en çok sorduğu soru az gelen sütü nasıl ve hangi gıdalarla arttıracaklarıdır. Bazı gıdaların sütü arttırabileceği iddia edilse de kesin bir bilgi yoktur.Yaygın bir inanışa göre sütü en çok tahıllar (buğday) ve taze bezelye,bulgur pilavı  arttırmaktadır. Tahıllı ekmek,arpa ve özellikle malt içeren içeceklerin süt miktarını arttırdığı iddia edilmektedir.Ülkemizde de buna yönelik eczanelerde alkolsüz malt içecekleri satılmaktadır. Hatta bazı Avrupa ülkelerinde süt veren anneler için özel üretilmiş içine şeker katılmış, katı formda ,bira mayası-malt karışımı yiyecekler eczane ve marketlerde satılmaktadır. Diğer sütü artırdığı iddia edilen besin ise  içecek olarak ısırgan otu ve rezenedir.Lohusanın çay olarak  rezene  içmesinde herhangi bir sakınca yoktur ,hatta yeni doğan bebeklere gaz çıkartması için de önerilmektedir .Kesin olan tek şey; bol sıvı - su tüketilmesi (3 litre/gün) ,memelere düzenli yapılan (günde 3-4 kez) yumuşak masajlar ve düzenli-sıralı emzirme  süt miktarının artması için en uygun yöntemlerdir.

Doğum sonrası eve dönüş hazırlıklarının gözden geçirilmesi uygundur 0.312.466 3929