• Bu sitede yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
  • Pzt - Cmt: 10:00 - 18:00

30. Hafta

Gebelikte 30. Hafta

Anne:
Rahatlama ve gevşeme teknikleri doğumda ve gebeliğin  son haftalarında çok faydalı olacaktır.Bedensel gevşemeyi sağlamak için en uygun pozisyonu seçmeniz gerekir, çoğu kere bunun için yastık kullanılmaktadır.Gözlerinizi kapatıp ve beyninizi vücudunuzun farklı bölümlerinde germe ve gevşeme hareketlerine  yoğunlaştırmanız size yardımcı olacaktır.Topuklardan başlayıp kademeli olarak gevşeme kasılma hareketiyle başa doğru ilerleyip,  ve  aynı hareketi tekrar topuklara doğru geri dönerek yapmalısınız.Bittiğinde kendinizi çok rahatlamış hissedeceksiniz.
Zihinsel rahatlama derin bir konsantrasyon gerektirir.Sessiz bir odada bulunmalısınız.Zihninizi boşaltıp derin nefes alınmalıdır.Derin nefes aldıktan sonra birkaç saniye nefesinizi içinizde tutun ve ondan sonra yavaş yavaş verin.Dengeli bir pozisyon elde ettiğinizde kaslarınız gevşeyecektir.Bu gevşeme hareketleri için her sabah 10 dakika ayırmanızı önermekteyiz.
Anne adaylarının %40-75’inde hafif ödem (şişme) gelişmektedir.Ödem özellikle ayak bilekleri ve bacaklarda bariz olup havanın sıcak oldu günlerde daha da artmaktadır.Hafif ödem normal bir bulgu olmakla beraber eğer  ellerde ve yüzde şişme ortaya çıkmışsa eğer  şişme 24 saatten fazla  devam etmişse yada hızlı kilo alımı, kan basıncında yükselme eklenmişse doktorunuzla bağlantı kurmanız gerekmektedir.Bu belirtiler preeklampsinin olası işaretleri olabilir. Preeklampsi gebe kadınların %5-10’unda görülmekte olup teşhis edilmediği durumlarda anne ve bebekte ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Preeklampsinin en belirgin bulgularından biri ödem ve hipertansiyonun yanı sıra idrarada protein atılımı olup basit bir idrar tahlili ile tespit edilmesi mümkündür.

Bebek:
Bebeğin boyu 40 cm ve ağırlığı  1300 gr’ dır.
Büyümeye hızla devam ettiğinden ve hareket alanı kısıtlandığından dolayı bebeğin hareketleri hızlı ve muhtemelen eskisi gibi  sık hissedilmeyecektir.
Daha çok el ve ayaklarını oynatmaktadır.
Günün büyük bir kısmını gözlerini açıp kapatmakla geçirmektedir. Gözleriyle tüm ışıkları takip ediyor ve tepki verebiliyor.
Kemik iliği hızlı bir şekilde eritrosit (kırmızı kan hücresi) üretmektedir.
Göz yaşı bezlerinden göz yaşı yapımı başladı.Evet yanlış okumadınız bebeğiniz ağlayabilir!

İki kişilik beslenme :
Kolalı içeceklerin içindeki kafein maddesi  plasentayı geçerek çocuğun kan dolaşımına girmektedir.Yüksek oranda kafeinli  gıda  tüketiminin erken doğum ve düşük ağırlıklı bebeğin doğum riskini arttırdığı göstermiştir.İdrar söktürücü etkileriyle sıvı kaybına ve bununla birlikte kalsiyum kaybına yol açabilmektedirler.Kolalı içecekler  annenin beslenme kalitesini düşürür, annede ve çocukta huzursuzluk yapabilirler.Bir çok gebe mide şikayetlerini azaltmak için sindirime yardımcı olması için yemekle birlikte kolalı içecek içmeyi arzulamaktadırlar.Sanılanın aksine gebelerde kolalı içecekler  mide asidini arttırarak reflü gibi yanma şikayetlerinin oluşmasını tetiklemektedirler.Ayrıca özellikle diyet kolalı içeceklerden içerdikleri yüksek oranda tatlandırıcıdan dolayı kesinlikle kaçınılmalıdır.Kolalı içeceklere bağımlı olabilirsiniz, fakat bırakmanız –en azından çok az içmeniz- gerekmektedir. Bunun için;
Motive olun ,zararlarını bilinç altınıza yerleştirin.
Kolalı içecekler yerine ise taze sıkılmış bir meyve suyu ,limonlu bir bardak soğuk su veya bir bardak soğuk çikolatalı süt tercih edin.
Temiz havada yürüyüş yapın.
Evde kendinizin hazırlayacağı doğal- katkısız bir bardak limonlu soğuk çayın susuzluğunuzu gidermekte ve kola arzunuzu yenmekte bir zararı olmayacağını bilmeniz size yardımcı olacaktır.

Rahatlama ve gevşeme teknikleri doğumda ve gebeliğin son haftalarında çok faydalı olacaktır. 0.312.466 3929