• Bu sitede yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
  • Pzt - Cmt: 10:00 - 18:00

12. Hafta

Gebelikte 12. Hafta

Anne:
Gebeliğin en sıkıntılı ve düşük tehdidi içeren ilk 3 ayının bitmesi  anne adaylarını rahatlatır.Sabah bulantıları azalacaktır,gebe olduğunuzun halk arasında ‘madalyon’ diye adlandırılan göbek altındaki siyah çizgisi (linea nigra) belirmeye başlayacaktır.
Rahim leğen kemiklerinin üstüne doğru yükseldiğinden karında elle muayenede yumuşak bir futbol topu gibi ele gelir hale gelmiştir.
Gebelik muayeneleri ilk 7 ay ayda bir yapıldığı için kilo değişikliklerini doktorunuzun ayda bir kere takip etmesi yeterli olmayabilir. Gebelerin tercihen dijital tartı ile haftanın belirli bir günü sabah, aç karnına, giyinik olmadan ve tuvalete çıkıktan sonra kendi tartı takiplerini yapmalarını en doğrusudur. Artık kilo alımının giderek hızlanacağı bir döneme girildiği için bu takip ihmal edilmemelidir. Unutulmamalıdır ki gebelik seyri süresince hedeflenenden fazla kilo alımı bebeğin kilolu doğacağının garantisi değildir , aksine bir çok probleme yol açmaktadır.
Her gün farklı sebze ve meyveleri tüketmek ,protein alımına dikkat etmek, karbonhidratların fazla tüketiminden kaçınmak önemlidir. 6-8 bardak su içilmesi de unutulmamalıdır.
Memelerde hassasiyet devam edebilir .Baş ağrısı, kabızlık  ve midede ekşime –yanma hissi süregelebilir. Kullanılan folik asit takviyesininde bu mide problemlerine  sebep olduğu da unutulmamalıdır.Bu nedenle folik asit tok karına alınmalıdır.

Bebek:
Bebeğin boyu 55-60 mm olup 14 gr ağırlığındadır.
 Fetus sıvıları yutma, absorbe etme ve atılımını yapma kabiliyetine kavuşmuştur. 
 Ellerin gelişimi tamamlanmış olup tırnakları büyümeye başlamıştır. 
Bebeğin yüz karakteristikleri netleşmiştir.Kulakları başın her iki yanında yer alıp her iki gözünü de kapatabilmektedir.
Karaciğer ve pankreas fonksionları başlayan fetus  kan şekerini ayarlayan insülin salgısına bile başlamıştır.
Amniotik kesenin içinde 50 mililtre amnios sıvısı yer almakta olup bu haftada plasenta hormon üretiminin önemli bir kısmını üstlenir.
 Fetusun beyninde yer alan ve hormon üretim merkezi olan hipofiz bezinden büyüme hormonu, süt hormonu ,tiroidi uyaran hormon salgılanmaya başlamıştır.
 Fetusun saçları ve tırnakları hızla uzamakta olup bu haftanın en ilginç gelişmesi ise ses tellerinin oluşmasıdır.Ancak ağladığını duyabilmek için daha 6 ay beklemek gerekir.

İkişilik beslenme :
Soya ürünlerin beslenme programında yer alması yüksek protein ve kalsiyum içeriği nedeniyle önerilir.Soya sütü ürünleri de sükroz içermediği için güvenle kullanılmaktadır. Soya sütünün armut yada muz ile blender’den çekilerek tüketilmesi tavsiye edilir.
Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeren çeşitli besinleri almalısınız. Balık ,et ,kuru baklagiller  ve sütten yapılan besinler  protein açısından zengin olduğu için alınmalı ,etin yağsız kısmı tercih edilmelidir.
Proteinden zengin besinler:
Tavuk eti,balık
Yoğurt
Yer fıstığı
Fıstık ezmesi
Yağsız kırmızı et
Yumurta
Mercimek,soya
Kaşar peyniri

. 0.312.466 3929