• Bu sitede yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
  • Pzt - Cmt: 10:00 - 18:00

24. Hafta

Gebelikte 24. Hafta

Anne:
Anne adaylarının en büyük endişe nedenlerinden biri gebelik seyrinde kontrol edemedikleri kilo alımıdır. Metabolizma hızındaki değişiklikler ve iştahtaki artma nedeniyle kilo alımı kolaylaşmıştır.Bir çok gebe günlük öğün miktarında değişiklik yapmadığı halde kilo aldığını ifade etmektedir.Bünyesel ve ailesel faktörler de önemlidir.Önerilen ayda iki kilo alımıdır.Kilo alım hızı gebeden gebeye ve aynı annenin farklı gebeliklerinde aynı olmayabilir.Kilonuzun en iyi takibini doktorunuz yapacaktır ve gereken uyarılarda bulunacaktır.
Gebelikte alınan kilolarının dağılımı aşağıdaki şekildedir:
3500gr bebekte
700gr plasenta
800 gr büyümüş olan rahim
1800 gr anne kan dolaşımındaki artış
4500gr  annede biriken yağ,ödem ve kas kitlesi
700 gr amnios sıvısı
Toplam 12 kilogram.

Bebek:
Bebeğin boyu 30 cm ve ağırlığı  600 gr’dır.
Dış ortamda yaşama şansı gittikçe artmaktadır.
Ter bezleri birkaç gün içinde oluşacaktır.
Hareketleri daha düzenli ve daha güçlüdür.
Hızlı göz hareketleri başlamıştır.
Tat duyusu gelişmiştir.Acaba annenin yediği tatlıları anlayabiliyor mu?

İki kişilik beslenme :
Gebelerin büyük  bir kısmı fazla kilo almaktan ve fiziklerinin gebelik sonrası değişikliğe uğramasından korkarlar. Beslenirken diyet yiyeceklerin (bisküvi ,süt, yoğurt,içecekler vs.) tüketimini tercih etmek istemekte olup bunlar hakkında hem de tereddütleri bulunmaktadır. Gebelikte ‘diyet’ ürünlerin tüketilmesinde bir istisna hariç ile sakınca yoktur. Diyet ile kastedilen karbonhidratı azaltılmış,yağı alınmış gıdalar (diyet bisküvi ,diyet yoğurt gibi.) ise herhangi bir sakıncası yoktur. Özellikle bizler gebelere kalsiyum ortanı normalden daha fazla olan yağı alınmış diyet sütleri (light) tavsiye etmekteyiz. Fakat diyet ile kastedilen şeker yerine tatlandırıcı kullanılmış gıdalar ise (yapay meyve suları , kola ,şeker, çikolata ,sakız vs.) kesinlikle kullanılmamalıdırlar.
En sık kullanılan tatlandırıcılar; aspartam, sakarin, acesulfamek ve sucralose’dur.Sakarinin gebelikte kullanımı ;fare deneylerinde teratojen olduğu ve sakatlıklara yol açtığı görülmüştür.Anormal fetal gelişim ve doğum anomalisi yaptığı anlaşılmıştır.İnsanlarda böyle bir çalışma yapılmamış ve böyle sonuçlar izlenmemiştir.
Diğer tatlandırıcılar ile ilgili de zararlı etkiler ispat edilmemiştir.Fakat gebedeki olası sonuçları kesin bilinmeyen tatlandırıcıların mümkün olduğunca kullanılmaması önerilir.Bu tür tatlandırıcılar ve içerdikleri gıdalar diyabetik gebelerde ve doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Prensip olarak marketten diyet-light bir ürün alacak iseniz , etiketini iyi bir şekilde okuyup tatlandırıcı içermediğinden emin olmanız gerekmektedir.

Anne adaylarının en büyük endişe nedenlerinden biri gebelik seyrinde kontrol edemedikleri kilo alımıdır. 0.312.466 3929