• Bu sitede yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
  • Pzt - Cmt: 10:00 - 18:00

20. Hafta

Gebelikte 20. Hafta

Anne:
Tebrikler ! Artık yolun yarısına gelmiş durumundasınız.Bu haftada anne kendini harika hissetmekte ve kaybettiği enerjisini geri kazanmış durumdadır.Rahim artık göbek deliği seviyesine ulaşmıştır ve  herkes gebeliği fark edebilmektedir.Rahim boyu mezura ile ölçüldüğünde 18-22 cm  boyuna gelmiştir.Büyüyen karnın yarattığı gerilme sonucu ciltte hafif kaşınmalar başlayabilmektedir.Bu nedenle karın cildinin nemlendirilmesi önemlidir.

Artık bebeğin kalp atımları el doppleri ile rahatlıkla duyulabilir. Hatta annenin karın cildine kulak dayayarak bile duyabilmek mümkündür. Kulakla karnın dinlenmesi ile duyulabilinen kalp atımlarının ince hızlı ve ritmik olacağı dikkate alınmalıdır. Çünkü bebek kalp atım hızı dakikada 120 - 160 olup süratlidir.
Minyon yapıda, kısa boylu ve fazla kilolu anne adaylarında derin nefes almada zorluk meydana gelebilmektedir. Özellikle üst solunum yolu  enfeksiyonları esnasında görülen nefes alma güçlüğünden doktorun haberdar edilmesi gerekmektedir .Çünkü her  100 kadından birinin gebelik esnasında astım problemi olduğu bilinmektedir. Astım gebelikte değişkenlik göstermeyebilir,şiddetlenebilir veya tam tersine düzelme  görülebilir.Yakın zamanda yapılan bir çalışma ilginç olarak , muhtemelen hormonal etkilerden kaynaklanarak kız bebeğe gebe olan kadınlarda astım semptomlarında artma olduğunu saptamıştır. Gebelikte güvenle kullanılan astım tedavi yöntemleri mevcuttur.
Doğum şekli ve süreci ile ilgili karar vermek için erken olmakla beraber doğumun fizyolojik bir süreç olduğunu, eşinin gebeliğin başından sonuna kadar yardımı gerektiğini, iyi bir beslenmenin iyi bir gebelik dönemi sağladığını, sakin cesur ve rahat olmanın önemli olduğunu , doktoruna inanman ve güvenmen gerektiğini  ve  doğumdan sonra mutlaka süt vermenin faydalarını UNUTMAYIN!!

Bebek:
Bebeğin baş popo mesafesi 16.5 cm ve ağırlığı 300 gr’dır.
Bebek  de yolun yarısına ulaşmıştır.
Kalbi daha güçlü çalışmaktadır.
Tüm kasları daha da güçlenmektedir.
Bu hafta annedeki bağışıklık hücreleri çocuğa aktarılmaktadır.
Beyindeki duyu merkezleri hızla gelişmektedir. (tat,koku,işitme ,görme ve hissetme )
Şiddetli seslere tepki vermeye başladığı için artık müzik dinletebilirsiniz.
Kız bebeğin yumurtalıklarında 6 milyon yumurta hücresi bulunmaktadır.Rahim gelişimi tamamlanmıştır ve vagina gelişimi başlamıştır.

İki kişilik beslenme :
Balık yemenin kalp hastalığı riskini azaltması ve fosfor içermesinden dolayı sağlıklı olduğu söylense de balık yenmesinde dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Özellikle yüksek düzeyde civa içeren kılıç balığı ,tuna balığı, somon balığı gibi derin su balıklarından ve aynı şekilde midye,kabuklu deniz hayvanlarından kaçınmak gerekir. Göl balıkları , tatlı su balıkları  tüketimi de önerilmemektedir.
  

Tebrikler ! Artık yolun yarısına gelmiş durumundasınız. 0.312.466 3929