• Bu sitede yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
  • Pzt - Cmt: 10:00 - 18:00

1-4 Hafta

Gebelikte 1-4 Hafta

Anne:
1-Yumurtalıkta folikül oluşumu
2-Ovulasyon,yumurtlama
3-Sperm ile döllenme
4-Bölünme,Blastosit
5-Endometriyuma yerleşme ,İmplantasyon ve Nidasyon
Son adetin ilk günü ile birlikte yumurtalıktan bir yumurta hücresi büyümek üzere seçilir.Kadınlık hormonlarının düzenli artışı ile yumurtalık uyarılıp yumurta atılımı sağlanır.Ayrıca endometriyum (rahim içi duvarı) kalınlaşıp döllenecek yumurtaya yerleşmesi için ön hazırlık yapmaktadır.
Yumurtlama adetten sonraki yaklaşık 14’ üncü günde olmakta ve atılan yumurta hücresi  tüpler tarafından yakalanmaktadır.Cinsel ilişki ile tüplere ulaşan sperm tarafından döllenen yumurta B-hCG olarak isimlendirilen gebelik hormonu üretmeye başlar. Bir süre sonra artacak olan bu değerler idrarda veya kandaki gebelik tespitinde gebeliğin kesinleşmesinde  kullanılır.
Döllenen yumurta tüplerde bölünerek 7-10 günlük bir yolculuk yaptıktan sonra rahim içine yerleşir (implantasyon ve nidasyon).Bölünen döllenmiş yumurtaya blastosist ismi verilir ,katmanlar oluşur.Dış katmandan plasenta ,iç katmandan ise embriyo meydana gelir.Amniotik sıvıyı ve embriyoyu içinde barındıracak olan amniotik kese şekillenmeye başlar.
Bu sırada rahim ağzı yumuşar ve  kalınlaşan mukus rahim ağzını kapatarak enfeksiyonlara karşı bariyer oluşturur.
İmplantasyon (yerleşme) sırasında bazı kadınlarda 1-2 damla kanama veya kasıklarda kramp tarzında ağrı görülebilir.Hiç bir önemi yoktur.
Bebek:
Döllenmiş yumurta hızla bölünerek hücre çoğalması meydana gelir. Rahim içine yerleştikten sonra blastosist ismini alan bu hücre topluluğun boyutu yaklaşık 0.1 mm dir.
Bebeğin cinsiyeti ve diğer tüm genetik yapısı  (DNA’sı) tamamen belirlenmiştir.İnsan karyotipi 46 kromozom içermektedir.Cinsiyet kromozomu XX ise kız ,XY ise erkek olur. Yumurta hücresi X taşıyan sperm ile döllenmişse kız,Y taşıyan sperm ile döllenmişse erkek olur.
3. Nörolojik sistem ve duyu organlarının taslakları  gelişmeye başlar.Bebeğinizin hissetmeye başlayabileceğini biliyor musunuz?
4. Kalp ve ilkel dolaşım sistemi hızla oluşmaktadır.

İki kişilik beslenme :
Günlük 400 mikrogram folik asit alımına başlanmalıdır. İdealinde folik asidin gebeliği oluşumundan 3 ay önceden başlanması önerilir.Suda eriyen bir vitamin olan folik asit kullanımının nöral tüp defekti gelişimini %60 oranında azalttığı saptanmıştır.Ayrıca düşük yapma sıklığını ve erken doğum olasılığını da azalttığı düşünülmektedir.Folik asit en çok brokoli,ıspanak,marul,sakatatlar,fasulye,bakla,mercimek ,karpuz ve tüm narenciyelerde bol miktarda bulunmaktadır.

Son adetin ilk günü ile birlikte yumurtalıktan bir yumurta hücresi büyümek üzere seçilir 0.312.466 3929