• Bu sitede yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
  • Pzt - Cmt: 10:00 - 18:00

26. Hafta

Gebelikte 26. Hafta

Anne:
Gebelik haftalarının ilerlemesiyle birlikte bir çok anne adayı el ve ayaklarında şişmelerin olduğunu,özellikle ayak sırtında bu şişmenin çok bariz olduğundan şikayet eder.Büyüyen rahmin karın boşluğunda ana toplar damara yaptığı bası sonucu özellikle ayaklarda şişme (ödem ) sıklıkla görülmektedir. Bunu engelleyebilmek için özellikle çalışan anne adaylarının 2 saatte bir 10 dakika yürüyüş yapmaları ve dinlenme anında ayaklarını yukarıya kaldırmaları unutulmamalıdır.Ödemin varlığında tansiyonun yükselmediğinden de emin olmak gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki gebelikte tansiyonun 140/90’ın altında olması gerekmektedir.
Anne sütü mü? Yoksa mama ile beslenme mi?. Tartışmasız ki anne sütü.Anne adaylarının bu bilince gebeliğinin son 3 ayına girmek üzere olduğu bu günlerde sahip olması gerekmektedir.Anne sütü yeri doldurulamayacak bir besin kaynağı olup bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.Emzirmek aynı zamanda doğum sonrası rahmin toplanmasını hızlandırmakta ve kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.

Bebek:
Bebeğin boyu 36 cm ve  ağırlığı  780 gr’dır.
Bebek yağ depolamaya devam etmektedir.Bu depolanan yağ doğum esnasında vücut ısısını ayarlamasına yardımcı olacaktır.
Omurga eklemleri ve diğer eklemleri artık daha güçlendi.
Gözdeki retina tabakasının yapımına devam etmektedir.
Beyin dışarıdan gelen sesleri  ayırt edebilmektedir.
Akciğerlerdeki hava keseciklerinin doğumdan sonra yapışmasını engelleyen ve hava soluması için mutlaka gerekli olan surfaktan  maddesi yapılmaya başlanmıştır.
Optik sinir(görme siniri) artık çalıştığı için karnınıza güçlü bir ışık tuttuğunuzda başını ışığa doğru çevirmekte.
Bebek artık dışardan dokunmaya yanıt vermekte ve temasla harekete geçebilmektedir. Bebeğinizi sevmekten kaçınmayın

İki kişilik beslenme :
Çağımızın korkularından biri de kalp sağlığı için ‘kolesterol yüksekliği’ dir.Hamilelik esnasında anne adayının vücudu normale göre kolesterol yapımını 2 kat arttırmaktadır. Bunun sebebi de kolesterolün bebeğin organ ve sinir sistemi gelişimi için çok önemli olmasıdır. Bu sebepten dolayı  gebelerde kolesterol diyeti ve kolesterol kısıtlanması tavsiye edilmemektedir.Kolesterol deposu olan yumurta hamilelik sırasında günde en az 1 tane,en azından haftada 2 kere  yenmelidir. Fakat yumurta tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta , yumurtanın çiğ yenmemesi ve çok iyi pişirilmesidir. Çünkü pişmemiş yumurtanın içinde olabilecek salmonella mikrobu gebelikte enfeksiyonlara kolaylıkla sebep olabilmektedir. Kolesterol içeren diğer yiyecekler ise kırmızı et ve doymamış katı yağlardır. Önerimiz yeterince kolesterol almak için sabah kahvaltılarında aşırıya kaçmamak şartı ile bir miktar tereyağı, tabii ki pastörize, tüketilmesidir.

Gebelik haftalarının ilerlemesiyle birlikte bir çok anne adayı el ve ayaklarında şişmelerin olduğunu,özellikle ayak sırtında bu şişmenin çok bariz olduğundan şikayet eder. 0.312.466 3929