• Bu sitede yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
  • Pzt - Cmt: 10:00 - 18:00

37. Hafta

Gebelikte 37. Hafta

Anne:
Tebrikler artık gününüzün dolmasına sadece 3 hafta kaldı. Bu günden itibaren   doğum  her an başlayabilir.Unutmayın ki sadece  gebelerin %5’i tam 40’ıncı haftada doğum yapmaktadır.
Özellikle ilk bebeğini bekleyen anne adaylarında bebeğin başı doğum kanalına yerleşip aşağıya doğru inmeye başlar. Bu durum çevredeki insanlar tarafından dahi karın seviyesindeki azalma ile fark edilebilinir.
Bazı durumlarda gebeliğin takibini yapan doktorunuz annenin ve/veya bebeğin sağlığı için  doğuma karar verebilir.Kanama,plasenta previa ,gestasyonel diyabet, preeklampsi,amniotik sıvıda azalma,  gelişme geriliği  gibi durumlarda bu karar gerekli olabilir.Bunun iki ayrı yolu vardır. Normal doğum şansınız varsa doktorunuz serum içine doğumu başlatıcı ilaç koyup (suni sancı) ağrılarınızın başlamasını sağlayabilir veya sezaryen kararı verebilir.Bu konuda doktorunuza güvenin,sizin ve bebeğinizin sağlığı için en doğrusuna karar verecektir.
Bu gebelik haftasında doktorunuz vaginal muayene yaparak doğum kanalının doğum için uygun olup olmadığını, çatı darlığının mevcut olup olmadığını tespit etmek isteyebilir. Eğer gebelik öncesi aynı doktor tarafından muayene olduysanız buna gerek duymayabilir.Vaginal muayenenin doğum eylemi başlamadan yapılması çok daha doğrudur.Bu şekilde doğum şekliniz hakkındaki karar netleşecek ve belki de gereksiz yere doğum ağrısı çekmeyip veya vakum riskine girmeyip sezaryen kararı verilecektir.

Bebek:
Bebeğin ağırlığı  2900 gr ve boyu  48 cm’dir.
Bebek günde 25-30 gr tartı alabilme kabiliyetindedir.
Bebek kortizon üretebiliyor. Akciğer gelişimi  bu şekilde tamamlandı ve doğduğunda sağlıklı bir şekilde havayı akciğerleriyle alıp verebilecektir.
Klinik olarak zamanı doldu. Artık  anne karnında fazladan kalmaktadır.
Rahim büyüyüp inceldikçe içeri süzülen ışık miktarı da artmaktadır.Bebek böylece gece-gündüz düzenine alışmaya çalışmaktadır. Doğduğunda uyku düzeni için şimdiden ışığı güçlü bir şekilde hissedip kendini buna göre ayarlaması önemlidir.

İki kişilik beslenme :
Dengeli beslenme sağlıklı bebek gelişimine olduğu kadar annenin kilo kontrolünde de önemli bir faktördür. Yapılan çalışmalar iyi beslenmenin aynı zamanda ani bebek ölümü sendromunu da engellediğini göstermiştir. Ani bebek ölümü sendromunun en sık görüldüğü dönem 2-4 aylar arasında olup  yalnız ABD’de yılda 5000 bebeğin kaybından sorumludur.Ani bebek ölümü sendromu görülme sıklığını arttıran gebelikle ilgili risk faktörlerinin başında gebelikte kötü beslenme yer almaktadır. Diğer risk faktörleri gebelikte sigara tüketimi,madde bağımlılığı ve düzenli gebelik kontrollerinin yapılmamasıdır.

Tebrikler artık gününüzün dolmasına sadece 3 hafta kaldı. Bu günden itibaren doğum her an başlayabilir. 0.312.466 3929