• Bu sitede yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
  • Pzt - Cmt: 10:00 - 18:00

19. Hafta

Gebelikte 19. Hafta

Anne:
Anne adayı kendini gittikçe daha yorgun ve muhtemelen halsiz hissetmektedir. Hafif egzersizlere başlama zamanı gelmiştir.Düzenli yürüyüş yapmak , şartlar izin veriyorsa yüzmek önerilir.Aletli jimnastikten kaçınmak gerekir.İdeali bu egzersizlerin bir merkezde yapılmasıysa da evde uygulanabilen programlar da mevcuttur.Düzenli egzersiz kiloyu kontrol altında tutmaya yardımcı olur ve zindelik sağlar.Bebeğe giden kan akımının artımını da sağlayarak bebeğin sağlıklı gelişimine yardımcı olur.
Büyüyen rahmin mideye baskı yapması sonucu reflü görülebilmektedir. Reflünün bir diğer nedeni artmış progesteronun yemek borusu ile mide arasındaki kası gevşek tutmasıdır.Annede yiyeceklerin sindirim sistemindeki hareketinin yavaşlaması bebeğe daha etkin miktarda besin ulaşmasını sağlar, genellikle yemekten 2 saat sonra besinler bebeğe ulaşmıştır.Reflüyü azaltmak için az miktarda ve sık aralarla yemek yemek, yatmadan hemen önce fazla yemek yememek, uyurken gövdenin üst kısmını hafifçe yükseltmek önerilir.

Bebek:
Bebeğin  baş popo mesafesi 15 cm ve ağırlığı 240 gr’ dır.
Sinir uçları tamamen gelişti.
İnanabiliyor musunuz? Artık dışarıdan gelen sesleri hissedebilmektedir.
Uyuma düzeni yavaş yavaş başlamaktadır.
Damak yapısı ve süt dişleri taslakları oluşmaktadır.
Böbrekleri idrar üretmektedir.
Kız çocuğu ise vagina ,uterus ve tüpler; erkek çocuğu ise dış genital organlar hızla tamamlanmaktadır.
Başındaki saçlar bu hafta ile hızla artmaktadır.

İki kişilik beslenme :
Kilo problemi olan veya fazla kilo almak istemeyen gebeler hamilelikleri esnasında diyet yapmak isteyebilirler.Düşük karbonhidratlı diyet yeterli miktarda  karbonhidrat alımına izin veriyorsa hem anne hem de bebek için sağlıklıdır.Annenin günlük ihtiyacını karşılar ve aynı anda bebeğin gelişimi de devam eder.Ancak çok düşük karbonhidrat oranları içeren diyet yapmanız güvenli değildir. Çünkü karbonhidratlar hem enerji elde edilmesini sağlar hem de   yağ fragmanları içerir. Eğer belli oranda  karbonhidrat alınmaz ise  yağ alımı da normal yoldan olmaz ve keton olarak adlandırılan yağ yıkım ürünleri oluşur. Bu yağ yıkım ürünleri bebeğin beyin ve sinir gelişimine olumsuz etki yapar ve eksik olan enerji ile de sağlıklı büyüyüp gelişmesi sağlanamaz.

Anne adayı kendini gittikçe daha yorgun ve muhtemelen halsiz hissetmektedir. 0.312.466 3929