• Bu sitede yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
  • Pzt - Cmt: 10:00 - 18:00

28. Hafta

Gebelikte 28. Hafta

Anne:
Anne adayları bu haftadan itibaren giderek artan şekilde  bacak krampları, ayaklarda şişme,varis oluşumu , hemoroid (basur) , karında çatlaklar, midede yanma hissi ve hazımsızlıktan şikayetçi olmaktadır. Bu şikayetlerin ortak nedeni artık ağırlığı 1000 gr ulaşan bebeğin yaptığı basıdır.Bu şikayetler ilerleyen aylarda daha yoğun bir şekilde muhtemelen hissedilecektir. Doktorunuza bu şikayetlerinizi anlatmaktan kaçınmayın.Verilecek ilaçlar ve öneriler sizi önemli bir şekilde rahatlatacaktır.
Özellikle ayakta durduğunda hazneye baskı hissi, sık idrara çıkma şikayeti olan anne adaylarının bir çoğunda yapılan ultrasonografide bebeğin ters olduğu , yani makat gelişiyle durduğu ifade edilmektedir. 28’ inci gebelik haftasında bebeklerin yarıya yakını makat gelişi pozisyonunda iken bunların sadece %4’ü 36’ıncı haftada pozisyonunu korumaktadır. Bebeğin ters durması durumunda hareket halindeyken ayakları sürekli mesaneye çarptığından sık idrara gitme hissine sebebiyet vermektedir. Bu durum normal olup bebek büyüdükçe kendisi için en rahat pozisyon olan baş gelişine dönecektir.
Anne adaylarının  en büyük endişelerinden biri erken doğum yapma korkusudur. Ritmik olarak oluşup kaybolan , adet dönemine benzeyen kasılmalar eğer 1 saat içinde 4-5 kez fark ediliyorsa, bunun yanı sıra kanlı bir akıntı yada vaginadan sıvı kaçağı (amnios sıvısı) varsa doktorunuzla hemen irtibata geçilmesi gerekmektedir. Erken doğum tehdidinden şüphe edildiği durumlarda  anne karnına bağlanan 2 probla rahim kasılmaları ve bebeğin kalp atımları bir grafikte yazdırılır (NST), gerekirse vaginal muayene yapılarak teşhise gidilir.

Bebek:
Bebeğin boyu 38 cm ve  ağırlığı 1000 gr ‘dır.
Kaş ve kirpikleri çok belirginleşmiştir.
Saçları artık epey uzamıştır.
Gözleri tamamen fonksiyonel olup göz kapağı hareketleri dahi tamamlanmıştır.
Kaslarını çok bilinçli bir şekilde kullanabilmektedir.
Bebeğinizin gelişimi çok iyi durumdadır.Erken bir doğum olsa dahi immatür olmasına rağmen tıbbi destek ile dış dünyada hayatta kalabilecektir.
Bebeğinizle sık sık konuşun. İsmiyle hitap edin, hatta şarkı söyleyin. Annenin sesini çok iyi ayırt edebildiğini unutmayın.

İki kişilik beslenme :
Günlük beslenmenizin büyük bir bölümünü oluşturması gereken lifli (posalı) yiyecekler  gebelikte sık görülen kabızlığın önlenmesinde çok yararlıdır. Sebze ve meyveler  lif açısından zengindir.Her gün bolca yiyebilirsiniz.Kepekli besinler  de lif içerir ancak diğer bazı besinlerin emilimini bozduğundan dolayı fazla yenmemelidir.
Lifli gıdalardan zengin besinler:
Kepekli ekmek
Ahududu
Pirinç
Kuru üzüm
Bezelye
Kepekli makarna
Kuru kayısı
Kuruyemiş
Pırasadır.

Giderek artan şekilde bacak krampları, ayaklarda şişme,varis oluşumu , hemoroid (basur) , karında çatlaklar, midede yanma hissi ve hazımsızlıktan şikayetçi olmaktadır. 0.312.466 3929