• Bu sitede yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
  • Pzt - Cmt: 10:00 - 18:00

14. Hafta

Gebelikte 14. Hafta

Anne:
Gebelerin çoğunda en azından bir yiyecek maddesine karşı iğrenme ve tiksinti görülmektedir. Hormonların dalgalanmaları sonucunda ortaya çıkan iğrenme ilerleyen gebelik haftalarında hormonların stabilize olmasıyla çoğunlukla kaybolur.Eğer iğrenilen yiyecek salam,sosis, kızartmalar ise bu bir avantaj haline geçmektedir.Et-süt gibi  faydalı yiyecek maddelerine karşı iğrenme görülürse çözüm üretmeye çalışmak önerilir.Bazı şanslı gebeler kahve ve sigaradan tiksinirler ki bu büyük bir şanstır.
Annenin memeleri hızla büyümeye devam eder.Hatta sonraları meme uçlarından kolostrum olarak adlandırılan sarı bir sıvı gelebilir. Bu endişeye sebebiyet vermemelidir.Kolostrum doğumdan sonra bebeğin ilk besini olacaktır. Memelerde büyümeye bağlı çatlamalar görülebileceğinden nemlendirici ve çatlak engelleyici krem sürülmesi ihmal edilmemeli ve tercihen meme ucu pediyle birlikte özel gebelik sütyenleri kullanılmalıdır.
Baş ağrısı, kabızlık  ve midede ekşime –yanma hissi süregelebilir. Kullanılan vitaminlerin mide problemlerine  sebep olduğu da unutulmamalıdır.İdrara sık çıkma görülebilir.Bu ayda başlayabilecek karın çatlakları için de önlem almak gerekebilir.Çatlak önleyici kremler ve kakao yağı sıklıkla kullanılır.Hamile kadında çatlak oluşumunun engellenmesi her zaman mümkün olamamaktadır.Cildin yapısı,ten rengi de önemlidir.Yine de çatlakların kalıcı olacağı dikkate alınıp tedbiri elden bırakmamak gerekir.
 
Bebek:
Bebeğin  boyu 8.8 cm  ve ağırlığı 43 gr kadardır.
Bebeğinizin artık kendine özgü parmak izi mevcuttur.
Kemik yapısı sertleşip şekil almaktadır.
Guatr(tiroid) bezleri çalışmaya başlayıp hormon üretimi devreye girmiştir.
Bebeğin  derisi henüz çok ince ve şeffaftır.Tüm vücudunu lanugo ismi verilen küçük tüyler kaplamaktadır ve bu tüyler 28’inci haftaya kadar büyümeye devam edecektir.
Bebek erkekse prostat gelişimi başlar,kız ise yumurtalıklar karın boşluğundaki yerini alır.
Bebek amniotik sıvı içinde bütünüyle hızlı bir şekilde hareket etmeye başlamıştır. Amniotik sıvı her 3 saatte bir kendini yenilemektedir.

İki kişilik beslenme: 
Bir çok gebe alerjik olduğunu düşünerek aslında çok sağlıklı bir besin maddesi olan balı tüketmekten kaçınır.Bal yeni doğmuş bebeklerin sindirim sistemleri tam gelişmediği için içerdiği botulinum toksini ile tehlikeli bir botilismus zehirlenmesine yol açabilmektedir Asidik ortamlar bu botulinum sporların büyümelerini ve toksin salgılamalarını engellemektedir.Bebeğin sindirim sisteminin gelişmemiş olmasından dolayı yeterince asidik ortam söz konusu değildir ve toksin üretiminin engellenmesi yeterli olmayabilir. 
Gebe kadın güvenle bal tüketebilir,çünkü gebenin sindirim sistemi asidik olduğu için botulinum sporlarının toksin üretimi önlenmektedir. Anne adayının bal yada bal içeren yiyecekler tüketmesinin fetus üzerinde hiçbir zararlı etkisi yoktur.

Gebelerin çoğunda en azından bir yiyecek maddesine karşı iğrenme ve tiksinti görülmektedir. 0.312.466 3929