• Bu sitede yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
  • Pzt - Cmt: 10:00 - 18:00

27. Hafta

Gebelikte 27. Hafta

Anne:
Tebrikler ikinci  üç ayı da bitirdiniz.Son trimester olarak adlandırılan sürecin başlamasıyla birlikte doğumun gerçekleşeceği hastanenin saptanma zamanı da artık gelmiştir. Bu tercihi yaparken en iyi yönlendirmeyi gebelik takibini yapan doktor yapacaktır.Size uygun ,sosyal güvenceniz var ise kullanabileceğiniz,doktorunuzun ve sizin de kolaylıkla ulaşabileceğiniz ve rahat edeceğiniz bir hastaneyi düşünme zamanı.
Özelikle son 3 ayda annelerin sıklıkla ifade edeceği bir şikayet gülmek ,öksürmek egzersiz yapmak,ani pozisyon değiştirmekle meydana gelen idrar kaçırmadır.Gerek gebelikte artan hormonların etkisiyle gerekse büyüyen bebeğin mesaneye yaptığı bası sonucunda ortaya çıkar.Daha önce doğum yapmış anne adaylarında daha sık görülür. İdrar kaçırma şikayetini azaltmak için pelvik taban kaslarını güçlendiren ve aynı zamanda doğum kanalındaki kasları da doğuma hazırlayan Kegel egzersizleri önerilir.Bu egzersizler gün içinde  en az  30-50 kez tekrarlanmalı ve her bir egzersiz en az 10 saniye sürmelidir. Egzersizin en basit anlatımı idrar yaparken idrar akımını istemli olarak kesilip 10 saniye sonra idrara yapılmaya devam edilmesidir.
Büyüyen  rahmin göğüs boşluğu ve karın boşluğunu ayıran kas tabakası olan diafragmaya yaptığı bası sonucu nefes almada zorluk ve nefes darlığı gibi şikayetlerde görülmeye başlanabilir.Bu son  derece normal bir durum olup gebelerin artık sırtüstü yatamamalarının da bir nedenidir.Bu nedenle istirahat halindeyken yastık kullanılması bu şikayeti azaltmaktadır.

Bebek:
Bebeğin  boyu 36 cm ve ağırlığı  900 gr’ dır.
Gözleri daha dikkatlidir.Retinası tamamlanmak üzere olup aydınlık ve karanlığa tepki verebilmektedir.
Akciğerleri düzenli bir şekilde suyu alıp verebilmekte ve doğum sonrası için hazırlık yapmaktadır.
Karnınızın üzerine kulağını dayayan bir kişi rahatlıkla bebeğin kalp atımlarını ayırt edebilmektedir.
Bebek 24-28’ inci haftalar arasında hareket etme alanının geniş olması  ve ağırlığının fazla olmaması nedeniyle çok aktiftir. Bebeğin hareketleri dışarıdan dahi seçilebilir.
Bu haftadan sonra bebeğin anne karnındaki hayatı çok daha düzenli olup uyku ve hareketli olma dönemleri anne tarafından farkedilebilinir.
Anne ve babanın seslerini ayırt edebildiğini ve tepki verdiğini biliyor muydunuz?
Beyin fonksiyonları hızla tamamlanmaktadır. Sesli kitap okumayı ve müzik dinletmeyi unutmayınız!

İki kişilik beslenme :
Son 3 ay anne adayının kilo alma kabiliyetinin arttığı bir dönemdir. Bu nedenle  annenin beslenirken düşük yağ oranı  içeren sağlıklı gıdalar almaya dikkat etmesi gerekmektedir. Süt ve sütlü ürünlerin (yoğurt, peynir vs.) 3 porsiyon, karbonhidratlı ürünlerin  (ekmek , pilav , makarna) 3 porsiyon , sebzelerin 3 yada daha fazla porsiyon, meyvelerin 2 porsiyon , proteinli ürünlerin (et,tavuk)  2 porsiyon tüketilmesi önerilir. 3 ana , 3 ara öğün olarak beslenmenin önemi de  unutulmamalıdır. Genellikle ara öğün olarak sıklıkla önerilen meyvedir.Bir adet elma , 1 adet muz, 1 salkım üzüm , 1 avuç kiraz , bir dilim karpuz bir porsiyon olarak tanımlanıp meyvenin çok fazla tüketilmesinin meyve şekeri alımına sebebiyet vereceği unutulmamalıdır.

Tebrikler ikinci üç ayı da bitirdiniz.Son trimester olarak adlandırılan sürecin başlamasıyla birlikte doğumun gerçekleşeceği hastanenin saptanma zamanı da artık gelmiştir 0.312.466 3929