Gebelikte 34. Hafta
Anne:
Evdeki bebek hazırlıkları tekrar gözden geçirilmelidir. Artık bebeğin dünyaya gelmesine kadar olan süre giderek azalmaktadır. Doğum sonrası ilk günlerde bebeğin ihtiyaç duyacağı giysiler,bebek bezi ,pişik kremi de unutulmamalıdır. Daha önceden tecrübesi olmayan anne adayları bu noktada yakın çevresinden yada bebek bakım kitaplarından faydalanabilir. Aynı şekilde doğum için hastaneye giderken gerekecek doğum valizinin de hazırlanmaya başlaması bebeğin her an bir sürpriz yapabilecek olmasından dolayı önemlidir.
Anne adayları bu hazırlıkların yanı sıra çoğunlukla hastanede yatacağı oda için süslemeleri ve misafirlerine ikram edecekleri bebek çikolatasını bile önceden planlamalıdır.
Daha önceki haftalarda bahsettiğimiz uykusuzluğu yenip uykuya dalmayı başaran anneleri ani giren bacak krampları da rahatsız etmektedir.Bacak krampları genellikle gece uykudan uyandıracak şiddette dahi olabilmektedir.Bunları azaltmak için alınabilecek bazı tedbirler vardır. Gün içinde düzenli egzersiz yapılması, aynı pozisyonda uzun süre oturulmaması , sırt üstü yatarken ayakların yukarı kaldırılması ve kalsiyumdan zengin gıdalardan beslenme krampları azaltacaktır. Kramp girdiğinde parmak uçları ile yapılacak yumuşak bir masajda krampın çabuk geçmesini sağlayacaktır.
Bebek:
Bebeğin boyu 45 cm ve ağırlığı 2000- 2200 gr’ dır.
Anneden bağışıklık hücreleri transfer olmaya başladı.Doğuma kadar bu süreç devam edecek, hatta ilk anne sütü damlaları ile dahi bağışıklık hücreleri transferi devam edecektir.
Erkek çocuğunun torbaya inen testisleri doğumdan sonra çocuk doktoru tarafından kontrol edilmelidir.
Gözlerini uyurken kapatmayı artık öğrendi.Uyuması düzene girmektedir.
Tırnakları epey uzadı.Doğmadan önce yüzünü çizerse sakın şaşırmayınız.
Bebeklerin çoğu bu haftada baş aşağı pozisyonda durmaktadır ve kendince doğum hazırlıklarına başlamaktadır.
Bebeğin içinde yer aldığı amniotik sıvı gün içinde her 3 saatte bir yenilenmekte olup bebeğin idrarından meydana gelmektedir. İdrar yaparak oluşturduğu amniotik sıvıyı gerek yutarak gerekse cildinden emilerek sürekli yenilemektedir. Bu inanılması güç bir dengedir.
İki kişilik beslenme :
Potasyum ve kalsiyumdan zengin beslenmenin kas kramplarını azalttığı bilinmektedir.Potasyumun günlük gıda ile alınması mümkündür. Muz,greyfurt, portakal,yoğurt ,somon balığı,peynir ve soya fasulyesi potasyumdan zengindir. Kalsiyum ise süt ve sütlü ürünlerde (peynir,yoğurt vs.) bol miktarda bulunup hamilelik döneminde her gün düzenli olarak tüketilmelidir.Kalsiyumun doğal gıdalarla alınması en doğrusudur.Kalsiyum içeren kabaran (effervesan) tabletlerin kullanımı doktorunuzun gerekli gördüğü koşullarda mümkündür.
Evdeki bebek hazırlıkları tekrar gözden geçirilmelidir. Artık bebeğin dünyaya gelmesine kadar olan süre giderek azalmaktadır 0.312.466 3929